a

Tržaška cesta 40
2000 Maribor

Tel: + 040 858 871

info@ortomedica.si

Ponedeljek - Petek 08:00 - 16:00

Sobota in Nedelja - ZAPRTO

040 386 001

info@ortomedica.si

Bolečina v Ahilovi tetivi (tendonitis)

Tendonitis je latinski izraz za vnetje Ahilove tetive. Ahilova tetiva je najdaljša kita v telesu, ki povezuje mišice goleni z petno kostjo za sklepom gležnja. Krčenje golenskih mišic nam omogoča, da lahko stopalo obrnemo navzdol in se dvignemo na nožne prste. Bolečina se pojavi tik nad zadnjim delom pete, lahko pa se pojavijo tudi krči v mišicah goleni. Na tem predelu, torej predelu tik nad peto, je lahko Ahilova tetiva vidno zadebeljena in občutljiva na dotik. Bolečina je izrazita predvsem med hojo ali med tekom, še posebej v trenutku, ko pri gibanju obremenimo prste.

Kaj povzroča vnetje Ahilove tetive?

bolecina_tetivaNenehen pritisk na Ahilovo tetivo povzroča draženje in posledično vnetje Ahilove tetive. V hujših primerih lahko takšen pritisk povzroči celo pretrganje Ahilove tetive. Pretirano obremenjevanje (na primer pri tekačih) lahko prav tako prispeva k spremembam Ahilove tetive. Lahko vodi do degenerativnih sprememb in tanjšanja tetive, predvsem z leti, ko se telo stara. To pomeni, da v daljšem časovnem obdobju tetiva lahko oslabi saj so njena vlakna vse bolj občutljiva. Vendar je najbolj običajen vzrok težav z Ahilovo tetivo pretirana pronacija stopal (zvračanje) navznoter. Ko se stopalo pretirano zvrača navznoter je tudi spodnji del nog prisiljen v rotacijo navznoter, s tem pa prenaša strižno obremenitev na mišice meč. Ker so mišice meč povezane z Ahilovo tetivo in ker je Ahilova tetiva šibkejši člen v tej navezi ostane preveč raztegnjena, posledica pa je draženje in vnetje Ahilove tetive.

Lajšanje in preprečevanje težav

bolecina_tetiva2Memory ortopedski vložki po meri, ki jih izdelujemo v podjetju Ortopedica preprečujejo prekomerno zvračanje stopal navznoter. Z redno nošnjo ortopedskih vložkov se pritisk na Ahilovo tetivo bistveno zmanjša s tem pa ji omogočimo, da se sčasoma okrepi in pozdravi. Z redno nošnjo Memory ortopedskih vložkov Ortopedica prav tako preventivno ustavljamo morebitno poslabšanje stanja in preprečujemo nevarnost, da pride do pretrganja Ahilove tetive.

Memory ortopedski vložki, ki jih izdelujemo po meri v podjetju Ortopedica so ena izmed najbolj učinkovitih metod, če jih uporabljamo v vsej vrsti obutve. Zmanjšujejo pritisk na Plantarno Fascijo, pravilno podpirajo oba stopalna loka in s tem lajšajo in preprečujejo enega izmed vzrokov za nastanek petnega trna. Razen tega v primeru težav s petnim trnom, v peto vložka naredimo krožen izsek, ki je napolnjen s spominsko peno SHOCKICEL®, tako da je boleče mesto na peti maksimalno razbremenjeno.

Pogosta vprašanja ?

Za vas smo pripravili odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj.

Kako naj pravilno vstavim memory ortopedske vložke v svojo obutev?

Memory ortopedske vložke je potrebno vstaviti v obutev tako, da se petni del vložka prilega opetniku obutve. Vložkov ni potrebno pritrjevati, razen če nosimo večjo obutev, kot imamo številko noge in pri modelu VUK. Model VUK je dvotretinjski vložek, ki je namenjen odprti obutvi, zato ga je potrebno pritrditi na opetnik obuvala z priloženimi ježki. Pravilna stran vložkov,  ki mora biti obrnjena navzgor in na katero stopimo,  je tista,  na kateri je okrogla nalepka z oznako na petnem predelu vložkov.

Nadaljuj na kontakt
Ali lahko boleče noge pomirimo z redno uporabo ortopedskih vložkov?

Zagotovo. Boleče noge so velikokrat posledica preobremenitev naših stopal. Ker vsakodnevno naredimo povprečno 5000 korakov, se prekomerni pritiski zelo hitro odrazijo tudi na našem počutju in občutki, kot so boleče noge, težke  in utrujene noge, postanejo naši vsakodnevni spremljevalci. Z uporabo memory ortopedskih vložkov se obremenitve pravilno razporedijo po celotni površini stopal in s tem nudijo našim nogam prvovrstno oporo in zaščito.

Nadaljuj na kontakt
Ali bom, če bom pričel uporabljati memory ortopedske vložke, moral zamenjati tudi vso svojo obstoječo obutev za eno številko večjo?

Nikakor ne. Ljudje res nosimo in menjavamo vsak dan najrazličnejšo obutev,  odvisno pač od tega, kje se nahajamo in s kakšno aktivnostjo smo zaposleni. V enem dnevu tako lahko nosimo od čevljev, domačih copat, športne obutve, delovne obutve in podobno. Prav zato v podjetju Ortopedica d.o.o izdelujemo 6 različnih modelov memory  ortopedskih vložkov s katerimi lahko ustrezno opremimo vse vrste svoje obstoječe obutve, saj samo z enim univerzalnim modelom ni mogoče vložke uporabljati v vseh vrstah obutve.  Ni torej potrebno kupovati nove obutve zaradi uporabe  memory ortopedskih vložkov, potrebno je samo različne modele vložkov  pravilno porazdeliti v svojo obutev . Oznake modelov ortopedskih vložkov z opisi za katero vrsto obutve je določeni model primeren, so razložene v rubriki Ortopedski vložki.

Nadaljuj na kontakt
Kakšna je življenjska doba memory ortopedskih vložkov za obutev oziroma po kolikem času jih je priporočljivo zamenjati z novimi ?

Povprečna življenska doba memory ortopedskih vložkov je 3 leta. Odvisna je predvsem od rednega vzdrževanja in od intenzitete gibanja določene osebe. Vsekakor imajo vložki eno letno garancijo na vse napake v materialu in morebitno obrabo vložkov.
Priporočamo, da se po preteku 2 let od pričetka uporabe,  opravi ponovni test obremenitev stopal ter po potrebi izdela nove ortopedske vložke.

Nadaljuj na kontakt
Zakaj je priporočljivo naročiti memory ortopedske vložke v kompletu, ki vsebuje več parov vložkov?

Z vložki dosežemo največji učinek, če jih nosimo redno v vseh vrstah obutve. Ker nosimo najrazličnejše vrste obutve je redna nošnja vložkov možna samo v primeru, da imamo za vsak model obutve, ki jo uporabljamo (na primer klasični čevlji, domači copati, delovna obutev, športna obutev), tudi izdelan ustrezni model ortopedskega vložka, ki je prilagojen določenemu tipu obutve.

Nadaljuj na kontakt
Ali bodo po določenem času uporabe memory ortopedskih vložkov težave odpravljene in bom lahko prenehal z nošnjo?

Z ortopedskimi vložki je podobno kot z očali. S pomočjo ortopedskih vložkov stopalo oblikujemo v pravilni, ne obremenjujoč položaj pri hoji, ki preprečuje deformacije in blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje. Odraslega stopala ne moremo več s pomočjo ortopedskih vložkov trajno preoblikovati, lahko pa s pomočjo vložkov hodimo zdravo in preprečujemo nadaljnje deformacije, ki bi se brez nošnje vložkov zagotovo pojavljale.
Zato naše stranke z veseljem redno nosijo ortopedske vložke ter jih tudi ponovno naročajo, po preteku predvidenega časa uporabe.

Nadaljuj na kontakt
Ali so memory ortopedski vložki primerni tudi za otroke?

Memory ortopedski vložki so vsekakor primerni  tudi za otroke, saj v fazi rasti lahko z redno nošnjo ortopedskih vložkov ter izvajanju vaj, pravilno oblikujemo stopalo. Izdelavo ortopedskih vložkov za otroke priporočamo šele od 5 leta starosti naprej.

Nadaljuj na kontakt
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.