a

Tržaška cesta 40
2000 Maribor

Tel: + 040 858 871

info@ortomedica.si

Ponedeljek - Petek 08:00 - 16:00

Sobota in Nedelja - ZAPRTO

040 386 001

info@ortomedica.si

Petni trn (Bolečina v peti)

Petni trn je zelo pogost problem na stopalih zaradi katerega trpi zelo veliko ljudi. Bolečina se pri večini oseb najpogosteje pojavlja pri njihovih prvih korakih zjutraj, ko vstanejo iz postelje. Petni trn se pojavi kot ostra zbadajoča bolečina v predelu pete. Ponavadi zbadajoča bolečina v pet sčasoma popusti in se spremeni v dolgotrajno bolečino.

Večja verjetnost za pojav problema z bolečo peto in petnim trnom obstaja pri osebah, ki:

  • imajo spuščene stopalne loke ter pretirano zvračajo stopala navznoter
  • veliko hodijo ali stojijo na trdih površinah (stoječe delo)
  • imajo pretirano telesno težo
  • so noseče

Pojav petnega trna?

petni_trnBolečino v peti in pojav petnega trna povzroča rast ali nabiranje kalcija na petni kosti (celeaneus). Petni trn sam po sebi ne povzroča bolečine, povzroča pa jo vneto tkivo, ki se nahaja okoli njega na peti. Bolečino v peti in petni trn povzroča stanje stopala, ki mu pravimo Plantarni fasciitis. To je latinski izraz za vnetje dolge ligamentne strukture na dnu stopala (plantarne fascije), ki poteka od prstov na nogah do petne kosti in tvori ter podpira stopalni lok. Plantarna fascija je izpostavljena obremenitvam in nategu pri vsakem koraku, vendar v zdravem stanju ostane vselej prožna in močna. Dejavniki kot so nenehen stres, pretirana telesna teža, starost in znižanje stopalnih lokov ali pretirano zvračanje stopal navznoter, lahko povzročijo kronični vnetni proces in draženje narastišča plantarne fascije na petnici. Stalna napetost in vlek plantarne fascije povzroči rast točkovne kostne tvorbe, ki draži mehko tkivo in živce v predelu pete. Med spanjem se plantarna fascija krči in širi. Ko zjutraj vstanemo pa jo nenadoma obremenimo z vso težo, tako da se mora naenkrat raztegniti, kar povzroči ostro bolečino ob prvih jutranjih korakih.

Lajšanje in preprečevanje težav

petni_trn2Težave z bolečo peto in petnim trnom lahko med drugim lajšamo in preprečujemo tudi s precej preprostimi ne kirurškimi metodami, kot so:

  • počitek, izogibanje dolgotrajni hoji, teku ali ukvarjanju s športom
  • 5 minutna uporaba ledu na mestu vnetja
  • zmanjšanje telesne teže
  • raztegovalne vaje

Memory ortopedski vložki, ki jih izdelujemo po meri v podjetju Ortomedica so ena izmed najbolj učinkovitih metod, če jih uporabljamo v vsej vrsti obutve. Zmanjšujejo pritisk na Plantarno Fascijo, pravilno podpirajo oba stopalna loka in s tem lajšajo in preprečujejo enega izmed vzrokov za nastanek petnega trna. Razen tega v primeru težav s petnim trnom, v peto vložka naredimo krožen izsek, ki je napolnjen s spominsko peno SHOCKICEL®, tako da je boleče mesto na peti maksimalno razbremenjeno.

Pogosta vprašanja ?

Za vas smo pripravili odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj.

Ali lahko boleče noge pomirimo z redno uporabo ortopedskih vložkov?

Zagotovo. Boleče noge so velikokrat posledica preobremenitev naših stopal. Ker vsakodnevno naredimo povprečno 5000 korakov, se prekomerni pritiski zelo hitro odrazijo tudi na našem počutju in občutki, kot so boleče noge, težke  in utrujene noge, postanejo naši vsakodnevni spremljevalci. Z uporabo memory ortopedskih vložkov se obremenitve pravilno razporedijo po celotni površini stopal in s tem nudijo našim nogam prvovrstno oporo in zaščito.

Nadaljuj na kontakt
Ali bom, če bom pričel uporabljati memory ortopedske vložke, moral zamenjati tudi vso svojo obstoječo obutev za eno številko večjo?

Nikakor ne. Ljudje res nosimo in menjavamo vsak dan najrazličnejšo obutev,  odvisno pač od tega, kje se nahajamo in s kakšno aktivnostjo smo zaposleni. V enem dnevu tako lahko nosimo od čevljev, domačih copat, športne obutve, delovne obutve in podobno. Prav zato v podjetju Ortopedica d.o.o izdelujemo 6 različnih modelov memory  ortopedskih vložkov s katerimi lahko ustrezno opremimo vse vrste svoje obstoječe obutve, saj samo z enim univerzalnim modelom ni mogoče vložke uporabljati v vseh vrstah obutve.  Ni torej potrebno kupovati nove obutve zaradi uporabe  memory ortopedskih vložkov, potrebno je samo različne modele vložkov  pravilno porazdeliti v svojo obutev . Oznake modelov ortopedskih vložkov z opisi za katero vrsto obutve je določeni model primeren, so razložene v rubriki Ortopedski vložki.

Nadaljuj na kontakt
Kako naj pravilno vstavim memory ortopedske vložke v svojo obutev?

Memory ortopedske vložke je potrebno vstaviti v obutev tako, da se petni del vložka prilega opetniku obutve. Vložkov ni potrebno pritrjevati, razen če nosimo večjo obutev, kot imamo številko noge in pri modelu VUK. Model VUK je dvotretinjski vložek, ki je namenjen odprti obutvi, zato ga je potrebno pritrditi na opetnik obuvala z priloženimi ježki. Pravilna stran vložkov,  ki mora biti obrnjena navzgor in na katero stopimo,  je tista,  na kateri je okrogla nalepka z oznako na petnem predelu vložkov.

Nadaljuj na kontakt
Kakšna je življenjska doba memory ortopedskih vložkov za obutev oziroma po kolikem času jih je priporočljivo zamenjati z novimi ?

Povprečna življenska doba memory ortopedskih vložkov je 3 leta. Odvisna je predvsem od rednega vzdrževanja in od intenzitete gibanja določene osebe. Vsekakor imajo vložki eno letno garancijo na vse napake v materialu in morebitno obrabo vložkov.
Priporočamo, da se po preteku 2 let od pričetka uporabe,  opravi ponovni test obremenitev stopal ter po potrebi izdela nove ortopedske vložke.

Nadaljuj na kontakt
Zakaj je priporočljivo naročiti memory ortopedske vložke v kompletu, ki vsebuje več parov vložkov?

Z vložki dosežemo največji učinek, če jih nosimo redno v vseh vrstah obutve. Ker nosimo najrazličnejše vrste obutve je redna nošnja vložkov možna samo v primeru, da imamo za vsak model obutve, ki jo uporabljamo (na primer klasični čevlji, domači copati, delovna obutev, športna obutev), tudi izdelan ustrezni model ortopedskega vložka, ki je prilagojen določenemu tipu obutve.

Nadaljuj na kontakt
Ali bodo po določenem času uporabe memory ortopedskih vložkov težave odpravljene in bom lahko prenehal z nošnjo?

Z ortopedskimi vložki je podobno kot z očali. S pomočjo ortopedskih vložkov stopalo oblikujemo v pravilni, ne obremenjujoč položaj pri hoji, ki preprečuje deformacije in blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje. Odraslega stopala ne moremo več s pomočjo ortopedskih vložkov trajno preoblikovati, lahko pa s pomočjo vložkov hodimo zdravo in preprečujemo nadaljnje deformacije, ki bi se brez nošnje vložkov zagotovo pojavljale.
Zato naše stranke z veseljem redno nosijo ortopedske vložke ter jih tudi ponovno naročajo, po preteku predvidenega časa uporabe.

Nadaljuj na kontakt
Ali so memory ortopedski vložki primerni tudi za otroke?

Memory ortopedski vložki so vsekakor primerni  tudi za otroke, saj v fazi rasti lahko z redno nošnjo ortopedskih vložkov ter izvajanju vaj, pravilno oblikujemo stopalo. Izdelavo ortopedskih vložkov za otroke priporočamo šele od 5 leta starosti naprej.

Nadaljuj na kontakt
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.